Logo Robbert van Rooijen

Koper

Het materiaal koper biedt vele voordelen in duurzaamheid en gemak in de verwerking. Koper biedt de unieke ontwerpmogelijkheden die steeds belangrijker worden in moderne architectuur. Koper is een extreem duurzaam bouwmateriaal, zelfs onder de huidige milieueisen. Deze duurzaamheid is een van haar belangrijkste eigenschappen. Onder invloed van de atmosfeer ontwikkelt het een extreem beschermende laag; het patina.

Patina
De samenstelling van het patina kan per regio verschillen onder invloed van de atmosferische omstandigheden. Meestal bestaat het uit kopersulfaat. Deze beschermende laag is stabiel en herstelt zich als het beschadigd wordt. Het is de basis van de weerstand tegen corrosie.
De vorming van een oxide laag vindt plaats in reactie op vocht, zuurstof en vervuilers in de lucht. Zij leiden tot een geleidelijke bruine verkleuring van het heldere koperen oppervlak. De bruine kleur wordt donkerder en verandert met de tijd in een antraciet-bruine kleur. Dit gebeurt bij de verticale delen van een gebouw, zoals de gevel. Op daken gaat het proces van patineren door en verandert het koper geleidelijk in het groene patina.

Robbert van Rooijen is DE specialist in Nederland als het om koperen nokvorsten en andere dakafwerkingen gaat. Bekend is zijn gefelste nokvorst die zeer duurzaam en een stuk voordeliger is dan de klassieke koperen nokvorst.