Logo Robbert van Rooijen

Natuurleien

Natuurleien vormen al eeuwenlang een perfecte bedekking voor dak en gevel. Leisteen is een duurzame, waterdichte bekleding met veel allure. Dit kleigesteente leent zich uitstekend voor duurzame bouw. Een goed verwerkte leisteen gaat met gemak honderd jaar mee.
Leien zijn na dakpannen wellicht de meest voorkomende dakbedekkingen, gemaakt van natuurlijke leisteen of fabrieksmatig geproduceerde lei op basis van vezelcement. Die laatste in de volksmond beter bekend als ‘Kunstleien’.

Het assortiment natuurleien omvat zowel klassieke leien, als leien uit nieuwe wingebieden zoals China, Zuid-Afrika, Spanje, Argentinië, Brazilië en Noord-Amerika.
Daarom zijn er naast de bekende antracietkleurige leien ook leien met paars- en groentinten, bontgekleurde en zilverkleurige leien op de markt gekomen.

Toepassing
Het Europese dak en gevel wordt steeds vaker bekleed met milieuvriendelijke materialen, zoals natuurleien. Het materiaal is herontdekt door architecten en bouwers die de voordelen van het materiaal inzien;

  • Kleurvast
  • Bestand tegen alle weersinvloeden
  • Onbrandbaar
  • Onderhoudsvrij
  • Duurzaam
  • Zeer esthetisch

Toepassingsgebieden zijn nieuwbouw, woning- en utiliteitsbouw, renovatie en restauratie van kerken, kloosters, kastelen en overige monumentale panden. Eén van de eigenschappen van natuurleien is zoals bij elk natuurproduct de kans op onzuiverheden. Maar daar ligt ook gelijk zijn charme. En de prijs van natuurleien ligt ook hoger dan de prijs van kunstleien. De prijs van leien, zowel van de lei zelf als het plaatsen van leien, is doorgaans ook duurder dan bij dakpannen. Maar daar heb je dan weer een langere levensduur voor terug. Het plaatsen van leien kan niet door de doe-het-zelver gedaan worden, maar alleen door de gespecialiseerde vakman.

Op het gebied van hellende daken zijn weinig specialisten beschikbaar. Er is een tekort aan mensen met verstand van natuurleien. Robbert van Rooijen kan u adviseren over de juiste toepassing en materiaalkeuze.